#1 17-10-2010 12:13:44

Edgar
Moderator
Geregistreerd: 18-05-2008
Posts: 43

Verslag ARKC race Antwerpen

Voor de laatste keer dit seizoen trokken de ARKC teams eind September naar een buitenbaan. Zo laat in het jaar betekende dit lagere buitentemperaturen en meer kans op regen. En geregend had het toen men aankwam op het circuit in Antwerpen. Natte baanomstandigheden maakten de kwalificatie en race onvoorspelbaar. De een vindt deze baanomstandigheden geweldig en een ander zit er niet bepaald op te wachten. Feit blijft dat het de race een stuk interessanter dan wel minder saai maakt. Zo bleek ook deze keer.

Kwalificatie
Na de 6 minuten durende kwalificatie, eiste het team van Two Mili’s de eerste plek op, vlak voor Qurius dat heel knap de tweede plaats wist te pakken.  Daarachter was er een gat van 8 tiende van een seconde met Karrera.net op de derde plaats. Racelijn, Henries Place en Primera bezetten in die volgorde de plaatsen erachter en de laatste drie plaatsen werden door Q-tox, RMK en On The Limit ingenomen.

Race
Na de start werd de rangorde al in de eerste ronde door elkaar geschud. Opvallendste verschuiving was die van het team van Q-tox met Evan achter het stuur. Hij wist tussen de  glijdende en toucherende karts een weg naar voren te vinden vanaf de zevende startplek en vond aansluiting in de kop van het veld. Doordat Two Mili’s achterstevoren kwam te staan pakte hij zelfs de eerste plaats. Qurius wist daarmee de tweede plaats te behouden en samen vochten deze teams uit de zwaargewichten klasse om de eerste plaats algemeen! Prachtig om te zien. In hun kielzog wist Racelijn.nl - Mechanica de aansluiting te vinden. Pole position team Two Mili’s was ondertussen stil gevallen en verloor kostbare tijd. Ze bleven echter in dezelfde ronden van de koplopers en wisten na de eerste reeks wissels heel knap terug te rijden naar de vierde plaats.
Achterin het veld reed het team ‘On the limit’. De rijders lieten goede racelijnen zien, maar hadden het onder deze omstandigheden erg zwaar zo leek het. Men deed de naam eer aan door letterlijk op, en soms ook iets over, de limit te rijden. Zo was te zien aan het, gedeeltelijk, oprijden van een enkele heuvel aan de zijkant van de baan. Helaas waren ze daarnaast ook het enige team met een daadwerkelijke defecte kart, de karts met een nat luchtfilter daargelaten. Gelegenheidsrijder  van dat team had een lekke dan wel slappe achterband die door een teamgenoot langs de kant opgemerkt werd.

Tijdens de eerste helft van de race wist Q-tox knap vooraan in de top vier te blijven. Karrera.net had die aansluiting ook bijna gevonden. Onder andere ten koste van Qurius dat behoorlijk wat plaatsen af had moeten staan en verder achterop raakte. Racelijn.nl had inmiddels de eerste plek te pakken en voornaamste concurrent Primera was ook weer onderweg naar voren en in de top drie aan het strijden. Two Mili’s kon de gestage opmars en terugkeer naar de eerste plaats niet voortzetten, doordat het team in meerdere stints last had van een kart die stil viel.
Hoewel het gedurende de eerste twee uur van de race niet regende, leek de baan niet echt op te drogen. Het bleef dus verraderlijk op sommige plekken. Met name wanneer de rijders van de ideale lijn afgingen om iemand in te halen.

In het laatste uur begon het echter weer te regenen. Voor dat moment leken alle posities voor een groot deel beslist te zijn, maar door deze verandering van baanomstandigheden was er ineens weer van alles mogelijk.
RMK was een van de teams die optimaal voordeel kon halen uit de bijkomende weersfactor. Zij reden tijden in de 1:04 en soms zelfs iets daaronder, terwijl de meeste tijden van de concurrerende teams rond de 1:06 lagen. En zo zette het team met een eindsprint een uitzichtloze plaats achterin het veld, en tevens een vierde plaats bij de zwaargewichten, om naar een keurige vierde plaats algemeen en de eerste plaats bij de zwaargewichten.

Eén rijder was echter met kop en schouders sneller in de regen. Jorg Aldenhuijsen liet zien dat hij het meeste rendement kon halen uit een goede kart, waar anderen die kans daarvoor lieten liggen. Zelfs in de regen reed hij tijden in de 1:03. Daarvoor had hij het klassementspunt voor de snelste tijd al veilig gesteld met 1:02.01. De enige rijder die nog enigszins aan kon haken in tijden was Kevin den Ouden, maar ook hij kon niet voorkomen dat zijn team op het einde nog een ronde aan de broek kreeg en moest toezien hoe zij met drie ronden achterstand als tweede finishte.
De derde plaats werd heel subtiel opgeëist door Henries Place, dat gedurende de race onopvallend naar voren was gekropen en in het laatste uur toesloeg. Met dat team op het podium kreeg de uitslag een ‘Udens’ tintje met pupillen uit dezelfde leerschool op het podium.

In het zwaargewichten klassement kreeg Q-tox loon naar werken met een tweede plaats. Deze keer dus geen onduidelijkheden over de beker en mochten de rijders deze dus met beide handen stevig aanpakken. De derde plaats was voor Qurius dat wellicht een beetje teleurgesteld was met de achtste plaats algemeen, mede doordat ze een extra rijderwissel moesten doen op aanwijzingen van de wedstrijdleiding.

Rijder van de dag
Evan Zwarts, van Q-tox, werd door Pim Speelman als rijder van de dag verkozen. Evan viel op met zijn verbluffende start, maar zeker ook met zijn constante presteren deze race onder wisselende omstandigheden.

Ondanks wat teams die deze wedstrijd afwezig waren, was de race boeiend van start tot finish. De teams lieten onderling zien aan elkaar gewaagd te zijn wat het niveau van deze klasse onderstreept.
Volgende race vindt plaats op een, voor het ARKC, nieuwe baan in Nijmegen. We kijken er daarom naar uit hoe de krachtverhoudingen zich daar openbaren.

Uitslag
1.       Racelijn.nl + snelste tijd: 1:02.011
2.       Primera
3.       Henries place
4.       RMK (1e ZG) + snelste tijd ZG 1:03.479
5.       Karrera
6.       Q-Tox (2e ZG)
7.       Two Mili’s
8.       Qurius (3e ZG)
9.       On the Limit (4e ZG)


The bullshit stops, when the checked flag drops!

To finish first, you first have to finish.

Offline

Forum footer

© Copyright 2024. Powered by Qbixx | Webservices